Toiletstole er et ofte overset hjælpemiddel

For det første bliver der udviklet flere og flere forskellige hjælpemidler, som alle har til formål at afhjælpe specifikke forhindringer for ældre i dagligdagen.

For det andet vokser målgruppen eksplosivt. De årgange der i de kommende årtier træder ind i ældre-generationen er langt større end de yngre generationer som kommer til at udgøre arbejdsstyrken her i Danmark. Med et stigende antal ældre bliver der også behov for mere og mere specialiserede hjælpemidler, som kan bidrage til at de ældre –skavanker og sygdomme til trods – kan opretholde et sundt og værdigt liv.

I denne artikel sætter vi fokus på et af de hjælpemidler som Danmark er særligt kendt for at være gode til at producere, nemlig en toiletstol.

Hvad er en toiletstol?
Selvom navnet giver en idé om hvilken slags produkt der er tale om, så er det de færreste der alene ud fra navnet kan gætte sig frem til hvad en toiletstol er. Af og til kaldes den også for en bækkenstol – mere om det senere.

En toiletstol er tiltænkt ældre, som for hvem det at gå på toilettet er en næsten uoverkommelig opgave. Et almindeligt toilet har nemlig flere ulemper for svage personer, hvoraf de to primære er følgende:
– Toilettet er meget lavt, så det er tit svært for seniorer at komme ned og sidde – og mindst lige så svært at komme op igen
– Et almindeligt toilet har ingen støttehåndtag eller lignende som kan bruges til at holde fast i for at sikre balancen.

Indenfor toiletstole og bækkenstole findes der flere forskellige typer. Den bedst anvendelige er en toiletstol med hjul, som både tilbyder muligheden for brug henover et almindeligt toilet eller ved brug af en medfølgende spand (i fagsprog kaldet et bækken).

Toiletstole findes i mange prisklasser. De helt billige standard-modeller uden hjul og andre funktioner kan købes fra omkring 1.000 kroner. I mellemklassen finder du toiletstole som blandt andet har hjul, armlæn, ryglæn og muligvis også benstøtter – her starter priserne ved ca. 3.000 kr.

Derudover er der så special-designede toiletstole, som i særlige tilfælde udvikles og produceres til én bestemt persons behov. Ved den type produkter er det ikke unormalt at prisen løber op i 15 – 20.000 kroner, men der vil så ofte være tale om en udgift der dækkes af kommunen i henhold til Socialloven omkring bevilling af hjælpemidler.

Hvad er forskellen på en bækkenstol og en toiletstol?
Som tidligere nævnt, så kaldes en toiletstol undertiden også for en bækkenstol. Derfor hersker der blandt mange – også fagpersoner – tvivl om hvad forskellen på de to produkter er. Desværre kan der ikke gives noget entydigt svar:
– En toiletstol kan altid bruges henover et almindeligt toilet, og fungerer derfor som en slags toiletforhøjer med armlæn. I langt de fleste tilfælde medfølger der imidlertid også et bækken, så den kan bruges uafhængigt af toilettet
– Ved en bækkenstol medfølger der i sagens natur altid et bækken – men i mange tilfælde kan de også benyttes henover et normalt toilet.

Derfor er der altså som udgangspunkt en markant forskel på de to produkter, men de overlapper tit hinanden. For at bidrage yderligere til forvirringen kan begge typer stole i de fleste tilfælde også bruges som badestol, hvorfor nogle ynder at kalde det for en toilet-/badestol eller en bækken-/badestol.

Du bør som minimum gå efter disse funktioner
Hvis du vurderer at en i din familie kunne have gavn af en bækkenstol eller toiletstol er det vigtigt, at du starter med at tale med vedkommende om det. Alt for ofte købes hjælpemidler af velmenende familiemedlemmer, men uden at selve brugeren tages med i processen. Et godt eksempel er rollatorer.

Der findes i tusindevis af rollatorer rundt om i danske hjem, som aldrig bliver brugt – simpelthen fordi de er blevet købt af pårørende, som end ikke har forelagt idéen for brugeren selv inden de har købt en.
Når først du har afklaret med den potentielle bruger af toiletstolen at den rent faktisk kan bidrage til en bedre og mere værdig hverdag, er det tid til at undersøge markedet.

Indenfor hjælpemidler anbefales det sjældent at gå efter de billigste produkter. Der er en grund til at de er billige, og er kvaliteten for ringe eller designet for grimt, vil hjælpemidlet ofte ende som de rollatorer vi lige har beskrevet.

Derfor bør du afsætte 2 – 4.000 kroner til en toiletstol. Vi anbefaler, at du som minimum går efter følgende funktioner på en toiletstol til voksne:
– Gode hjul, som gør det muligt at køre rundt med toiletstolen. Det er desuden vigtigt at hjulene kan låses/bremses
– Klapbare armlæn. Armlæn giver en ekstra støtte både når man skal sætte sig og når man rejser sig igen. Når vi anbefaler at de er klapbare skyldes det, at der på mange badeværelser kun er begrænset plads. Hvis et eller begge armlæn kan klappes bagover bliver det ofte lidt lettere at komme rundt med stolen.
– Mulighed for brug både med et almindeligt toilet og med et bækken. Uanset hvilken af de to typer brug du har i tankerne lige nu er det svært at forudsige hvordan stolen kommer til at skulle bruges på sigt
– Benstøtter kan i visse tilfælde være en fordel, men det afhænger meget af brugeren.

Endeligt er det vigtigt, at du har en god fornemmelse af hvad toiletstolen kan før du køber. Det bedste er selvfølgeligt at komme ud og se den i virkeligheden. Der findes imidlertid ikke ret mange forhandlere hvor man som privatperson kan købe en bækkenstol – men kan du ikke få den at se rent fysisk bør der være en video-gennemgang af funktionerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *