Sådan beskytter du virksomheden mod IT-kriminelle

Flere og flere virksomheder rammes af cyberangreb fra IT-kriminelle, der hele tiden bliver smartere, når det handler om at ramme virksomheder på deres IT. IT kan være kompliceret som erhvervslejeret, og begge dele kræver derfor sommetider rådgivning.

Vi kommer her med de bedste råd til, hvordan du undgår, at netop din virksomhed bliver ramt af cyberangreb fra kriminelle.

Hvad kan der ske ved et cyberangreb?

Et af de store problemer for nogle år tilbage, da cyberangreb på det tidspunkt toppede, var, at det var langt fra alle, der havde den nødvendige viden i forhold til at beskytte sine IT-områder. I dag forholder det sig dog anderledes og bedre, og størstedelen af alle virksomhedsejere tager deres forholdsregler, når det kommer til cyberangreb. Der er nemlig en grund til, at det er så ekstremt vigtigt.

Konsekvenserne ved et cyberangreb kan være fatale. Det afhænger selvfølgelig af den type angreb, som du oplever, men i værste fald kan angrebet forårsage, at hele din drift stopper. Det kan også være, at det er dine eller firmaets konti, der rammes. Men her stopper det langt fra. Tænk på alle de vigtige og fortrolige dokumenter, som din virksomhed måske besidder.

Der kan være tale om fortrolige kundeoplysninger, patenter, overvågning af virksomhedens processer og metoder eller noget langt værre, hvis du i forvejen ikke synes disse er slemme nok. Konsekvenserne ved et cyberangreb kan være enorme, og netop derfor er der stor fokus på det i det danske samfund, så vi kan beskytte vores danske virksomheder.

Kommuniker med de ansatte

Hvis du hører, at der er virus i omløb, bør du straks kommunikere med dine ansatte. Når vi har med mennesker at gøre, vil der altid kunne opstå fejl. I 2018 er det fortsat menneskeligt at fejle, og derfor gør du altså klogt i at informere om, hvad de enkelte medarbejdere skal gøre, når de støder på noget mistænkeligt. Du skal også oplyse dem om, hvilke faresignaler de skal være særligt opmærksomme på.

Derudover er det altid en god idé, at medarbejderne er klar over, hvem de skal henvende sig til i tilfælde af, at der dukker noget mistænksomt eller helt nyt op på computeren.

Alarmer

En af de mange løsninger, der findes i forhold til at stoppe cyberangreb, er alarmer. Der er nemlig produceret forskellige alarmer, som er udviklet specifikt til at informere IT-afdelingen i tilfælde af mistænkelig adfærd i virksomhedens IT-system. Alarmerne er at foretrække frem for mange af de filter-løsninger, som markedet også byder på.

Flere virksomheder tilbyder nemlig filtre, der er designede til at sortere en virus fra via mail og andre kanaler. Men netop denne løsning er ingen garanti, da en virus alligevel bryde igennem via medarbejdernes private mail.

Husk sikkerhedskopier

En af de helt centrale tiltag, som virksomheden kan gøre for at forebygge IT-kriminalitet, er at sikkerhedskopiere alle virksomhedens data – gerne jævnligt. Det kan sammenlignes lidt med en studerende, der har nogle ekstremt vigtige notater til sin matematikeksamen liggende på computeren, men som ender med at miste dem, fordi computeren udsættes for et hackerangreb.

Den kloge studerende ville have sikkerhedskopieret notaterne og måske endda lagret dem på en ekstern harddisk, USB eller i skyen. Det samme gør sig gældende med en virksomhed. Sørg altid for at sikkerhedskopiere virksomhedens vigtigste data.

Hvad gør jeg, hvis jeg allerede er ramt?

Når uheldet først er ude, er der fortsat en række ting, du kan gøre, i forhold til at udbedre skaderne. Først og fremmest anbefaler vi aldrig, at du betaler den løsesum, som hackerne eventuelt måtte kræve af dig. Chancen, for at du får dine filer igen, er lille – også selvom de er så søde, at de lover dig det. Hop ikke på den.

Dernæst anbefaler vi først og fremmest, at du kontakter IT-afdelingen, der har det nødvendige overblik. For at begrænse skaden kan de som regel koble den ramte computer af internettet – sommetider lykkes det at redde indholdet, andre gange desværre ikke.

Det vigtige her er i hvert fald, at alle ved, hvem de skal kontakte, hvis dette sker. 9 ud af 10 gange vil det være en intern eller ekstern IT-konsulent, som du skal have fat i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *