leasing af firmabil

Køb eller leasing af firmabil?

Hvorvidt man skal lease eller låne når virksomheden skal anskaffe en firmabil afhænger af mange ting. Begge former for finansiering har deres fordele og ulemper – og præcis hvad du skal vælge er ikke nødvendigvis åbenlyst. Når man leaser så slipper man at binde kapital, noget som kan være en stor fordel for mange virksomheder. Leasing er det samme som at leje bil, men man lejer bilen af finansieringsselskabet i stedet for et biludlejningsfirma.

Således påvirker en lejekontrakt ikke likviditet eller øger gældskvoten. Virksomheden kan dermed investere kapital andre steder hvor der er brug for det.

En anden fordel er at det er lettere at budgettere alle månedlige udgifter i forbindelse med bilen, og alle omkostninger forbundet med bilen vil fremgå af en enkelt faktura. Derudover er det en fordel at der ikke er noget usikkerhed forbundet med bilen når lejeperioden er slut. Med køb af bilen må man gennem en proces for at få den solgt, og der vil være usikkerhed rundt salgsprisen.

Tænk nøje på behovet

Når virksomheden lejer en bil, så binder de sig samtidig til at holde bilen i god stand gennem lejeperioden. For mange virksomheder kan det være en udfordring at planlægge hvor længe man skal bruge en bestemt bil, og da er det i mange tilfælde bedre at købe, siden man kan sælge den igen hvis behovet forandrer sig. Med leasing er man trods alt bundet hele perioden. Det er derfor vigtigt at overveje, hvor længe man har brug for bilen inden man vælger finansieringsform.

Ved køb kan man ofte få gode tilbud. Mange banker og finansieringsselskaber tilbyder lån, så glem ikke at sammenligne for at finde Danmarks billigste billån 2019. Det kan derfor være billigere med et lån på grund af meget lav rente, men det er noget man må vurdere fra gang til gang.

Ingen forskel i praksis

Når man ser på det praktiske ved at bruge bilen, så er der ikke den store forskel mellem at leje og eje en bil. I begge tilfælde har selskabet har fuld ret til at bruge bilen. En lille forskel er at med leasing har virksomheden nogle kontraktlige forpligtelser i form af antal kørte kilometer og overholdelse af service- og vedligehold.

Dette slipper man når bilen ejes. Hvis virksomheden bruger bilerne hårdt og på en måde som sørger for slitage eller øget risiko for skade, så risikerer man en ekstra regning ved indlevering af bilen når lejeperioden er overstået. Det kan derfor være en fordel for nogle virksomheder at eje bilerne selv, specielt inden brancher hvor de bruges meget.

Hvad skal man vælge?

Erhvervsleasing er rettet mod både store og små virksomheder. Inden leasing findes der to forskellige former, nemlig finansiel og operationel leasing. Den største forskel er, at virksomheden ved finansiel leasing råder over bilen når leasingperioden udløber, mens du ved operationel leasing leverer bilen tilbage til leasingselskabet.  

Vælger virksomheden at købe firmabiler får de selvfølgelig større råderet og mindre forpligtelser, men det kan blive dyrere om man må sælge bilen uden at få samme beløb for den som man skylder banken. Det er derfor ikke mulig at komme med et facit på hvad som er bedst, og det vil hele tiden komme an på situationen i virksomheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *