Dette skal du være opmærksom på når du bygger nyt

Der er mange fordele ved at have et helt nyt hus. Det er først og fremmest, at alt er bygget, så det passer til dine behov. Du kan få det køkken, det antal badeværelser og værelser, som du har brug for. Derudover kan alt bygges, så det er i en rigtig god stand. Det betyder, at du ikke kommer til at bruge så mange penge på vedligeholdelsen, og at du ikke kommer til at bruge så mange penge på for eksempel varme. I mange tilfælde kan det bedre betale sig at rive et gammelt hus ned og bygge et nyt, end det kan at reparere det.

Hvis du vil rive et gammelt hus ned, er der en række forskellige ting, som det er en god ide, at du er opmærksom på. Det er ikke mindst, hvilke materialer som det gamle hus er bygget af. Hvis der for eksempel er brugt asbest eller tungmetaller til at bygge det gamle hus, skal du være ekstra forsigtig, når du river det ned. Der handler det om at bruge det rigtige udstyr.

Du kan nemt finde ud af, om der er noget i huset, der ikke skal være ved at sende prøver ind til Dansk Miljøanalyse.

Mulighed for asbest, tungmetaller og en række andre stoffer i huset

Tidligere brugte man materialer som asbest og tungmetaller til at bygge med. Det gjorde man, fordi man kunne opnå en række gode effekter med dem, og at man ikke var klar over, hvor giftige de egentlig er. Tungmetaller blev for eksempel tilsat til andre materialer, fordi de fungerede som antirust.

Du kan vælge at få en person ud, der kan teste det gamle hus for dig og finde ud af, om det indeholder nogle skadelige stoffer. Du kan også selv gøre det. Hvis du selv vil tage prøverne, er det vigtigt, at du bruger forskellige redskaber til at tage prøverne. På den måde bliver de ikke krydskontaminerede. Du bør tage prøver af maling, fugemasse, linoleum og en lang række andre materialer i huset. Du kan sende dem ind til Dansk Miljøanalyse med posten eller selv køre ind og aflevere dem.

Hvis du har brug for et hurtigt svar på, om dit hus indeholder asbest, kan du betale for at få svar efter bare to timer. Ellers vil det tage en dag. For de andre prøver tager det en til tre dage.

Få undersøgt om din grund er forurenet

Når du skal til at bygge nyt, er det også vigtigt, at du undersøger, om grunden, som dit nye hus skal ligge på, er forurenet. Det kan meget vel være, hvis der har ligget en virksomhed tidligere. Det kan for eksempel være, at den er forurenet med olie. Igen kan du selv tage prøver forskellige steder i haven og sende dem ind eller aflevere dem selv.

Forureningen vil først og fremmest have konsekvenser for din brug af haven og ikke i lige så høj grad for, hvordan du skal bygge dit hus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *